به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام و المسلمین ابوالقاسم علیدوست، پیش از ظهر امروز در همایش نکوداشت مرحوم آخوند خراسانی که در مدرسه عالی خاتمالاوصیا(عج) قم برگزار شد با اشاره به سجایای اخلاقی و شخصیتی و علمی این عالم فقید، گفت: مرحوم آخوند بر قله زهد، ایثار، دانش، شاگرد پروری و پژوهش ایستادهاند و در بسیاری از امور کمنظیر و بعضا بینظیر بودند.
وی افزود: در بین آثاری که در حوزه علم اصول تدوین شده است، هیچ کدام به شهرت کفایه نرسید؛ رسائل یک متن عزیز و مطبوع از شخصیت استثنایی همچون شیخ انصاری است، ولی کفایه دارای ویژگیهایی است که در رسایل وجود نداشت و به همین دلیل ماندگار شد.
عضو جامعه مدرسین حوزه با ذکر این مطلب که یکی از ویژگیهای کفایة الوصول، عدم سرگردانی استاد و شاگرد در متن کتاب است، عنوان کرد: مختصر بودن، عدم وجود مسایل زاید و راحتی متن از دیگر ویژگیهای این کتاب علمی پرمغز است که عالمان بزرگ تا به امروز معتکف آن شده اند.
حجتالاسلام و المسلمین علیدوست تصریح کرد: اگر این شیوه مرحوم آخوند در پژوهش در حوزههای علمیه از دیرباز تا کنون عرف میشد، امروز تراث بسیار عظیمی در اختیار ما بود و حوزهها بسیار بالندهتر بودند؛ درست است که مرحوم آخوند را نمیتوان بنیانگذار یک مکتب در فقه و اصول دانست، ولی ایشان بدون شک نظریهپرداز و نوآوری کمنظیر در این عرصه بودند.
استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: ایشان در کتاب کفایه مراجعات بسیاری به شیخ اعظم دارند و چه در نقد و تایید آن، مطالب زیادی را عنوان کردند.
عضو جامعه مدرسین حوزه همچنین بر لزوم آسیبشناسی کفایه و رفع مشکلات و نواقص آن تاکید کرد و گفت: در کفایه بحث کافی و مشبهی از منابع نشده است، در بحث روایات و منصوصات و اجماع بحثهایی شده است، ولی در حوزه عقلی چندان اشارهای صورت نگرفته، همچنین در حوزه اخبار حجیت عدم حجیت بحث نمیشود، ولی آسیبشناسی نقد و استفاده از اخبار بیان نشده است؛ ایشان آنچه را که بیان کردهاند، وظیفه مجتهد است، ولی این یک بخش از اصول فقه است و اصول فقه بخشهای دیگری دارد که وظیفه مبینان شریعت در بیان ادله و شریعت را بیان نکرده است.
حجت الاسلام والمسلمین علیدوست، تنظیم روششناسی در اصول را یکی از اصول اصلی علم فقه در علم اصول دانست و ابراز داشت: باید این اصول دستهبندی و تنظیم شود تا آیندگان کار راحتی در فراگیری علم فقه داشته باشند، همچنین باید با نقد صحیح وعالمانه بزرگانی چون مرحوم آخوند، پایههای دین را بیش از پیش تکمیل کنیم و نباید بپنداریم که با نگارش کفایه دیگر نیازی به نوشتن کتابی کاملتر از آن نیست.